fbpx

Gyermeked testi épsége és a modern tánc összefüggései

Szülőként nincs is fontosabb számunkra, mint kicsi kincsünk biztonsága! Oké, a boldogsága legalább ennyire fontos, de tudnád egyiket a másik elé helyezni? Én nem.

Sajnos a testi biztonságát sokkal nehezebb garantálnunk, nincs teljes befolyásunk rá. Engedned kell felfedezni, tapasztalni és közben nem tudod mindentől megóvni. Például mikor járni tanul, mikor biciklizni vagy elkezd sportolni. Ezért megvesszük a legjobb felszereléseket, a legbiztonságosabb eszközöket, fizetjük a legjobb oktatókat és edzőket, aztán elengedjük és bízunk a legjobbakban.

De tehetsz még valamit, amire talán nem is gondoltál eddig!

Felkészítheted a testét arra, hogy ellenállóbb legyen! Növelheted az esélyét annak, hogy ha télen megcsúszik a járdán akkor ne instant szalagszakadás legyen a vége! Vagy ha megcsúszik a mászókán, rálép egy széthagyott játékra / labdára és elveszti maga alól a talajt. Ha sportol is, akkor még több sérülési lehetőségnek van kitéve. Számtalan szituáció adódhat az életben ahol a szerencsés megúszást vagy balesetet az döntheti el, hogy mennyire volt rugalmas, mennyire tudott alkalmazkodni egy szerencsétlen testhelyzethez. A rugalmasság, az extra ügyesség megmentheti egy veszélyes helyzetből.

Persze nem lehet kijelenteni, hogy aki hajlékony azzal soha sem történhet ilyen jellegű baleset, de ha csak 1%-al is növelni tudjuk gyermekünk biztonságát már megéri foglalkozni a dologgal. Ráadásul itt jóval többről is szó lehet, mint 1%!
Általánosan kijelenthető, hogy egy gyerek minél ügyesebb / koordináltabb mozgású, annál nagyobb eséllyel kerüli el a mindennapi játék során vagy akár sportolás közben fenyegető baleseteket.

Nem csak a modern tánc alkalmas arra, hogy gyermekedet hajlékonnyá, rugalmassá és ügyessé tegye, de mindenképpen ott van a legjobb alternatívák között!
Több mint 15 év modern tánc oktatás után úgy gondolom, hogy ez a mozgásforma bárkinek hasznára válik ugyan úgy a mindennapokban, ahogy más sporttevékenység kiegészítésére is. És persze számtalan más pozitív hatása is van a fent említett kockázatok csökkentése mellett, de ezeket majd másik alkalommal szedem nektek csokorba.

Kelemen Krisztina
modern tánc oktató / koreográfus